Werkgevers én politiek, zie en hoor ons!

Het water staat de werknemers in het regionale bus- en treinvervoer tot aan de lippen, en iedereen mag dat weten. Daarvoor biedt de jaarlijkse 1 mei manifestatie een prachtig podium. Dus trok een flink aantal leden van FNV Streekvervoer deze dag naar Den Haag.

Betogende buschauffeurs op 1 mei in Den Haag, met op de achtergrond het Binnenhof.

De werkgevers moeten beter naar hun werknemers luisteren, vinden de leden van FNV Streekvervoer. Maar er is nog een partij die zich het lot van deze mensen wel eens wat meer zou mogen aantrekken: de politiek. De ontstane situatie in het streekvervoer is voor een belangrijk deel het directe gevolg van de marktwerking. Die heeft geleid tot uitgeknepen arbeidsvoorwaarden en verslechterde arbeidsomstandigheden.

Het was dan ook niet voor niets dat de FNV de viering van de Dag van de Arbeid dit jaar liet plaatsvinden in Den Haag. Met zo’n 7.000 aanwezigen werd de manifestatie een indrukwekkende vertoning. De dag stond in het teken van werkzekerheid, inkomenszekerheid en goede pensioenen. Onderwerpen die de bond met de acties in het streekvervoer ook in deze sector hoopt te bereiken.

Ook op het Malieveld, waar de betogers verzamelden, kreeg het actievoerende streekvervoer extra aandacht. Zakaria Boufangacha, lid van het dagelijks bestuur van de FNV, riep kaderlid Sooi van Weegberg (Arriva) op het podium om hem te bevragen over het hoe en waarom van de stakingsacties. Van Weegberg kreeg een luid applaus van de aanwezigen nadat hij tekst en uitleg had gegeven.

Arriva-buschauffeur Sooi van Weegberg geeft op het Malieveld tekst en uitleg over de stakingsacties.

De medewerkers van NS laten zien wat zij van de stakingsacties van hun ov-collega’s vinden.

Zo werd de 1 mei-viering een dag van brede solidariteit. Hieronder nog enkele foto’s die een impressie van de dag geven.

De stakende buschauffeurs en machinisten van regionale treinen kregen in Den Haag directe steun van hun collega’s werkzaam bij NS. De delegatie van FNV Spoor liep in de 1 mei-optocht mee met een groot spandoek waarop zij hun solidariteit betuigden.