Kerstbroodje

Helemaal zeker weten doet buschauffeur Meryem Guzel het niet. Maar zeer waarschijnlijk worden ook dit jaar bij Arriva in Tilburg ter verhoging van de feestdagenvreugde weer kaasbroodjes geserveerd. Of kaas-met-ui-broodjes, ook lekker. Naast de oorspronkelijke worstenboordjes, die voorheen de enige keuze waren. Maar die bleken niet door iedereen te worden gewaardeerd. Door sommigen vanwege hun geloofsovertuiging.

Zo herinnert Meryem zich ook nog het Kerstpakket met daarin onder meer een snertpan en rookworst. ‘De producten die ik zelf niet gebruik, geef ik aan mijn collega’s’, zegt ze. ‘Maar de laatste tijd houdt het bedrijf gelukkig meer rekening met de diversiteit binnen de personeelssamenstelling. Het eten, maar ook het Kerstpakket, worden daar nu beter op afgestemd.

De kans dat Meryem met Kerst moet werken is sowieso groot. De vakantie- en verlofregeling van Arriva erkent namelijk ook multiculturele feestdagen, zodat mensen met een islamitische of andere achtergrond een voorkeur kunnen uitspreken om die dagen niét te hoeven werken. In vrijwel alle gevallen wordt die wens gehonoreerd. Maar dat betekent wel dat zij dan op christelijke feestdagen geacht worden wél beschikbaar te zijn. Met een kaasbroodje als goedmaker.