Oudjaarsoliebol

Werken met Kerst: ‘Geen probleem’. Werken op Nieuwjaarsdag: ‘Daar doe ik niet aan’. Wim Bokkinga, buschauffeur bij Twents (Syntus, Enschede) heeft nu eenmaal zijn voorkeuren. Maar hoe regelt hij dat dan? ‘Door Nieuwjaarsdag als voorkeursdag voor verlof aan te vragen. Dat lukt vrijwel altijd, zolang het maar geen zondag is. Want dan rijden we standaard al minder diensten en zijn er dus ook minder mensen die vrij kunnen krijgen.’

Werken met Kerst doet Bokkinga al dertig jaar. Zijn vrouw werkt dan vaak ook, op een callcenter van een taxicentrale. Het is alleen wel zaak om de boel zo te plannen, dat ze beiden op dezelfde dagen werken en vrij zijn.

Werken met Kerst vindt hij zelfs gezellig, vertelt hij. ‘De passagiers zijn beïnvloed door de Kerstsfeer en zijn veel vriendelijker.’ Maar op de stalling zelf merkt hij verder weinig van de feestdagen. Daar gebeurt niets extra. Zijn werkgever doet daar niet aan. Hoewel: ‘Op Oudjaarsdag liggen er oliebollen. En ook op Nieuwjaarsdag, toch?’, vraagt hij aan een collega. Want ja, zelf weet hij dat niet, want zoals gezegd: werken op Nieuwjaarsdag, daar doet hij niet aan.