Afscheid van Europa

Ik ben uitgenodigd bij de paus. Echt waar. Ik schrok er zelf ook een beetje van toen ik de officiële brief uit Vaticaanstad opende. Voor een symposium over de effecten van de turbulente wereld van het vervoer op de werknemer en de samenleving. Het Vaticaan vindt hier ook iets van en wil daarover in gesprek met andere partijen.

De uitnodiging vloeit voort uit mijn internationale vakbondswerk. Ik volg de Europese politiek nauwgezet en kom al jaren regelmatig in Brussel. Maar ook buiten de EU laat ik de stem horen van de Nederlandse “transportworkers” (lees: buschauffeurs), bijvoorbeeld bij de Verenigde Naties. Het was bij deze laatste organisatie waar ik heb kennisgemaakt met de vertegenwoordigers van het Vaticaan.

Wat ik maar wil zeggen: als nieuwe eerste onderhandelaar van FNV Streekvervoer zal ik mij vanaf nu volledig richten op de binnenlandse ontwikkelingen in de sector. Het internationale vakbondswerk laat ik achter me (maar ik ga nog wel langs bij de paus, al betwijfel ik of ik hem persoonlijk ontmoet).

Dit persoonlijke voorwoord schrijf ik als een soort van afscheid van mijn bezigheden buiten de Nederlandse landsgrenzen. Toch zal ik de internationale ontwikkelingen nooit helemaal loslaten. Daarvoor zijn we in Nederland te veel afhankelijk van wat vooral in Brussel wordt beslist. Daarover zal ik me dan ook regelmatig laten influisteren door degenen die mijn internationale taken hebben overgenomen. Want we moeten de ontwikkelingen volgen om er op de juiste manier op te kunnen inspelen.

Dit gezegd hebbende voel ik me helemaal klaar voor mijn nieuwe uitdaging: samen met mijn leden, kaderleden en medebestuurders de problemen in het Nederlandse streekvervoer aanpakken. Te beginnen met de werkdruk.

Brigitta Paas,

bestuurder FNV Streekvervoer